؟

ما اصولا برای پرداختن به واجبات خود نیازمند یک شوک هستیم؛ چنانکه وقتی زلزله‌ای شدید می‌آید به فکر مقاوم‌سازی بناها می‌افتیم و ظاهرا هنوز به آن سطح از بلوغ دست نیافته‌ایم که پیش از وارد آمدن شوک، ضرورت‌ها و نیازهای خود را تشخیص دهیم.  

دکتر سهیلا صادقی عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نیز طی سخنانی با بیان این‌که "حادثه سعادت آباد علاوه بر جنبه‌های تلخ و ناگوار، رهاوردهای مثبتی از بعد نظری برای سیستم عدالت کیفری، پلیس و مردم داشته است" تصریح کرد: معمولا جرایم خشن و به ویژه قتل بین 5 تا 7 درصد بیشتر جرایم را تشکیل می‌دهند اما همواره به لحاظ جدیت، مورد توجه افکار عمومی هستند.

وی افزود: جرایم خشن در سه سطح فردی (مقتول) گروهی (وابستگان مقتول) و جامعه مدنی اثر گذارند. تاثیر این حادثه رانیز می‌توان در سه سطح مذکور مشاهده کرد. جامعه مدنی خودش را به‌واسطه نوع برخورد با ماجرا سرزنش می‌کند و آنچه ارایه می‌شود جنبه نمایشی ماجراست 

صادقی با تاکید بر لزوم توجه به دیدگاه‌های واقع‌گرایانه در حادثه میدان کاج یادآور شد: ما با مربعی مواجهیم که در یک ضلع آن دولت به معنای اعم آن شامل دستگاه قضایی و انتظامی، در یک ضلع آن مردمی که در صحنه حضور دارند، در یک ضلع مجرم با انگیزه خاص و در ضلع دیگر، قربانی قرار دارد. حال اگر بخواهیم دید واقع‌گرایانه به موضوع داشته باشیم باید تمام این فاکتورها را تحلیل کنیم.  

این استاد دانشگاه، فهم کنشگران اجتماعی را در تحلیل این حادثه مهم دانست و افزود: مردم در این ماجرا به صورت نمادین از مجرمی که مدعی است مساله‌اش ناموسی بوده، حمایت می‌کنند و متهم از این حمایت نمادین درصحنه جنایت بهره‌مند است. نمی‌توان در جامعه مدرن از مردم انتظار داشت که در کنترل اجتماعی دخیل باشند.

صادقی اضافه کرد: یکی از مسایل مهم و جدی، سرمایه‌های اجتماعی است. در جامعه مدرن با کاهش تعلقات و روابط اجتماعی مواجهیم و از آنجا که تحرک اجتماعی وسیع است، انسان‌ها نمی‌توانند شناخت و رابطه‌ای نسبت به یکدیگر داشته باشند؛ لذا دخالتی در قضیه نمی‌کنند.

پلیس در مدیریت نظم و امنیت در حادثه سعادت‌آباد توفیقی نداشت

وی در مورد اقدام پلیس نیز اظهار کرد: پلیس به طور کلی سه وظیفه مهم مدیریت جرم، مدیریت نظم به معنای حل تعارض‌ها و مدیریت امنیت اجتماعی را به عهده دارد. اگر پلیس انتظار دارد که مردم درحادثه دخالت کنند، باید سیگنال‌هایی بدهد مبنی بر این‌که صرفا ما مدیریت را بر عهده نداریم. پلیس ما در حادثه سعادت‌آباد در دو بخش مدیریت نظم و امنیت موفق عمل نکرد.

نوع کنترل رسمی باید مبتکرانه باشد،‌ نه واکنشی

این استاد دانشگاه گفت: علت این است که نوع کنترل‌های رسمی ما به جای آنکه مبتکرانه باشد، واکنشی است. کنترل مبتکرانه کنترلی است که بر مبنای آن می‌دانیم وقتی یک مجرم پرخطر است، نباید او را در سطح جامعه رها کنیم. به عبارت دیگر، اشکال دستگاه قضایی و انتظامی ما این است که مبتکرانه عمل نمی‌کنند. کنترل واکنشی نیز جوابگوی جامعه مدرن نخواهد بود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد